top of page
Με τη συμβολή του προγράμματός LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης - LIFE17 ENV/GR/000215 και τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου

“Ναι” στην αναθεώρηση της Ευρωβινιέτας, αλλά υπό προϋποθέσεις. Επιστολή στους υπουργούς της ΕΕ

Με αφορμή την αναθεώρηση της Ευρωβινιέτας και τις χρεώσεις στους χρήστες οδικού δικτύου να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η IRU απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ προτρέποντάς τους να επανεξετάσουν το νέο κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωβινιέτα αποτελεί Οδηγία για το ευρωπαϊκό σήμα τέλους κυκλοφορίας (οδηγία 1999/62/ΕΚ) όσον αφορά τα βαρέα φορτηγά οχήματα.

Επίσης, ορίζει τις αρχές που διέπουν την επιβολή ετήσιων φόρων, διοδίων ή βινιετών από τα κράτη-μέλη στα βαρέα φορτηγά οχήματα.

Είναι γεγονός ότι οι οδικές μεταφορές πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη των στόχων που ορίζονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal).

Στην επιστολή της η IRU ζητά η συζήτηση να ξεκινήσει σε σωστές βάσεις, δηλώνοντας υπέρ ενός πλαισίου χρέωσης οδικών υποδομών που θα παρέχουν κίνητρα για καθαρότερες και αποτελεσματικότερες οδικές μεταφορές.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «η διαφοροποίηση των εκπομπών αερίων ρύπων θα ωφελούσε αποκλειστικά τα ηλεκτρικά φορτηγά, τα οποία ωστόσο δεν αποτελούν ακόμη βιώσιμη επιλογή στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Τα ηλεκτρικά φορτηγά αποτελούν μια καλή λύση για αστική διανομή, οπότε αυτά τα οχήματα σε καμία περίπτωση δεν θα επωφεληθούν από μια τέτοια πολιτική.

Οι operators οδικών μεταφορών χρειάζονται ένα πραγματικό πλαίσιο πολιτικής, το οποίο να είναι τεχνολογικά ουδέτερο και να υποστηρίζει όλα τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως ηλεκτρικές μπαταρίες, CNG, LNG και -μελλοντικά- υδρογόνο.

Επομένως, υπό το φως των συνεχιζόμενων συζητήσεων για την επίτευξη συμφωνίας του Συμβουλίου σχετικά με την οδηγία για την Ευρωβινιέτα, η IRU θα ήθελε να επαναλάβει ορισμένες από τις βασικές της ανησυχίες και να υποβάλει προτάσεις για περαιτέρω εξέταση από τα κράτη-μέλη.

*Η διαφοροποίηση των συντελεστών χρέωσης του CO2 να μην ευνοεί καμία τεχνολογία.

*Καμία αύξηση φόρων, τελών και δασμών για τους μεταφορείς.

*Να μην επιβαρυνθούν οι εταιρείες με επιπλέον κόστη.

*Αντιμετώπιση με όρους ανταγωνισμού.

*Να αποφευχθεί η στρέβλωση της αγοράς.

Πηγή: Metaforespress

bottom of page